Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Παιχνίδια στην άμμο !

Καλοκαίρι σημαίνει ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ!Αναρωτιέστε πως θα κρατήσετε το μικρό σας απασχολημένο τόσες ώρες στην παραλία?Εδώ θα δείτε μερικές ιδέες!

Ασκήσεις γραφής -και όχι μόνο- στην άμμο.

Για αρχή,προτρέπουμε το παιδί να ξεκινήσει να κάνει σχέδια στην άμμο.Η άμμος είναι πολύ εύκολη στη χρήση από τους μικρούς μας φίλους καθώς αποτυπώνει εύκολα οτιδήποτε το παιδί διαλέξει.Εφόσον βλέπουμε ότι η δραστηριότητα προχωράει καλά,ενθαρρύνουμε το παιδί να πιάσει ένα ξυλάκι (κουτάλα,πινέλο κτλπ).Έτσι το παιδί ,θα αρχίσει να σχεδιάζει γραμμές (ίσιες,ζικ-ζακ,κάθετες,οριζόντιες κτλπ) ,θα ζωγραφίσει θα κάνει σχήματα κτλπ. Αν η ηλικία το επιτρέπει (από 4 ετών+ ) μπορείτε να ξεκινήσετε να του μιλάτε για το αλφάβητο.


Το παιχνίδι "Του χαμένου θησαυρού" .


Και πιο παιδί δεν θέλει να γίνει ένας μικρός εξερευνητής στην παραλία?Αυτή είναι η ευκαιρία.Διαλέξτε ένα σημείο στην παραλία το οποίο δεν είναι επικίνδυνο για το παιδί και σκάψτε.Έτσι θα μπορέσετε να κρύψετε κάποια αντικείμενα το οποία θα ονομάσουμε "θησαυρούς" (πχ ένα κοχύλι,το αντηλιακό,ένα παιχνίδι κτλ).Καλύψτε την "τρύπα του θησαυρού" με λίγη ακόμα άμμο και δώστε στο παιδί της οδηγίες που χρειάζεται!Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε το παιδί για ότι βρίσκει,και φυσικά το αντηλιακό απλωμένο παντού και με υψηλό δείκτη!Καλό το παιχνίδι,αλλά ο ήλιος καίει!

Το παιχνίδι της ανακύκλωσης

Καλό θα είναι,σε αυτό το παιχνίδι να έχει προηγηθεί μια συζήτηση για το θέμα της ανακύκλωσης.Για παράδειγμα ένα παραμύθι όπως το "Πως ένα βιβλίο έγινε χαρταετός" από την Τασούλα Τσιλιμένη ή ένα τραγούδι όπως το "Ανακύκλωση" από την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.Στο παιχνίδι αυτό,οι μικροί μας φίλοι θα πρέπει να καθαρίσουν την παραλία.Οι οδηγίες που θα δώσετε,θα είναι αυστηρά για να μαζέψουν χαρτί.Καλό θα είναι,να τους το έχετε δείξει πρώτα καθώς θα το θυμούνται καλύτερα.Αν υπάρχουν μπλε κάδοι ανακύκλωσης ακόμα καλύτερα!Οι μικροί μας φίλοι έχουν έτοιμη την οικολογική τους συνείδηση.

Πολύχρωμα κάστρα στην άμμο.

Οι οδηγίες και σε αυτό μας το παιχνίδι είναι πολύ απλές!Αναφερόμαστε στα γνωστά κάστρα στην άμμο τα οποία χρειάζονται,τις δικές σας πινελιές!

Υλικά που θα χρειαστείτε :

1/4 φλ. καλαμποκάλευρο
1/4 φ. κρύο νερό
Χρώμα ζαχαροπλατικής
Πινέλο
Οδηγίες :

Σε ένα μικρό σκεύος, ανακατέψτε το αλεύρι και το κρύο νερό. Ρίξτε όσες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής θέλετε, ώστε να πετύχετε το χρώμα που σας αρέσει. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για κάθε χρώμα. Τέλος βάλτε σε μπουκαλάκια σπρέι το χρώμα,και αφήστε το παιδί να βάψει τα κάστρα του όπως αυτό θέλει!Θα το εντυπωσιάσει πάρα πολύ καθώς και θα το κρατήσει απασχολημένο για αρκετή ώρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Μην ξεχνάτε να απομακρύνεται τα παιδιά από τον ήλιο τις ώρες που συνιστούν οι ειδικοί και να φοράνε πάντα καπέλο και αντηλιακό!Καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου